Nyitólap
Dokumentumok
Kulka előadások
Licenc vizsga
Linkek
Osztályok és tagság
Protokollok
Szakvizsga
Történetünk

Belépés
Regisztráció
     

Betegtájékoztató

Vas Megyei Markusovszky Kórház

9701 Szombathely , Markusovszky u. 3.

Mellkassebészeti Osztály

Beteg neve:.........................................

Anyja neve:........................................

Szül. ideje:........................................

Tisztelt Betegünk!

Köszönjük, hogy bizalommal fordul hozzánk panaszaival.

Önnek sebészeti megoldást igénylő megbetegedése van. A műtét elvégzéséhez szükség van

az Ön beleegyezésére. Hogy dönteni tudjon, kérjük olvassa el tájékoztatónkat.

FELVILÁGOSÍTÁS TÜDŐDAGANATOK MŰTÉTEIRŐL

A betegségéről:

Az elvégzett vizsgálatok alapján Önnek daganatos természetű tüdőbetegsége ill. annak

alapos gyanuja van.

A tüdő daganatai lehetnek:

a./ rosszindulatúak,

b./ rosszindulatúságra hajlamosak,

c./ jóindulatúak.

A rosszindulatú daganatok helyi növekedésük, esetleg áttétképzésük útján közvetlenül veszélyeztetik az életet.

A rosszindulatúságra hajlamosak úgy viselkednek, mint a jóindulatú daganatok, de az élet folyamán bármikor rosszindulatúvá válhatnak és akkor már minden vonatkozásban olyanok, mint az eleve rosszindulatú daganatok.

A jóindulatú daganatok bár lassan, de növekednek és így károsítják a tüdőt. Amennyiben a légutakon (hörgőkön) belül helyezkednek el, azok lezárásával egy egész tüdőlebenyt is tönkretehetnek, abban súlyos gyulladást okozhatnak. Ritkán vérzéssel, vérköpéssel járnak.Elvétve rosszindulatú elfajulásuk is előfordulhat. A legfőbb probléma az, hogy teljes jóindulatúságuk legtöbbször csak eltávolításuk és szövettani vizsgálatuk után bizonyítható.

A tüdődaganatok kezelésében az esetek jelentős részében a műtéti gyógyító eljárások a legcélravezetőbbek. Önmagában, vagy kombinálva a gyógyszeres és a sugárkezelés csak átmeneti javulást eredményezhet. Bizonyos esetekben a kombinált kezelés ( mütét + gyógyszeres kezelés és/ill. sugárkezelés ) adja a legjobb eredményt.

Kezelés nélkül a rosszindulatú daganat halálhoz vezet.

A daganat miatt végzett tüdőműtét lefolyása, a műtét utáni időszak:

A műtét mindig általános érzéstelenítésben (altatásban) történik, melyről a mütét előtt az Ön vizsgálatát végző anaesthesiologus /altató/ orvos ad felvilágosítást, melyet Ön aláírásával fogad el.

Az első lépés mindig a tüdő feltárása, a beteg oldalon a mellkas megnyitása. A műtéti metszés helyét a betegség elhelyezkedésétől, a beteg esetleges kísérő betegségeitől (pl.:korábban lezajlott mellhártyagyulladás) függően határozzuk meg Ha a bőrmetszés a hónaljban történik, úgy a felkar a későbbiekben teljesen, vagy részben eltakarja a műtéti heget. A másik, osztályunkon alkalmazott szokványos behatolási mód a bordák lefutásával párhuzamos metszés, amit esetenként a háton, a lapockacsont és a gerinc között felfelé is meg kell hosszabbítani. A mellüregbe mindig két borda között hatolunk be. A bordákat szétterpesztve hozzáférhetővé válik a tüdő a műtéti beavatkozáshoz, melyhez oldalsó behatolásnál a borda hátsó ívét átvágjuk.

A rosszindulatú daganatoknál a leggyakoribb műtét a beteg tüdőlebeny eltávolítása, eseténként elégséges a lebeny egy részének kimetszése is. Ennek lényege az , hogy átvágjuk a lebenyhez futó verőeret, valamint a lebenyvénát és a hörgőt. A hörgőt fémkapcsokat behelyező varrógéppel, szükség esetén sebészi varrófonállal készített varratsorral zárjuk be.

Elsősorban jobb oldalon fordulhat elő, hogy két lebenyt - alsó-középső, nagyon ritkán felső-középső - kell eltávolítani, ilyenkor 1 lebeny marad vissza a mellkasban.

Amennyiben a daganat elhelyezkedése szükségessé teszi, a beteg tüdőt egészben fel kell áldozni. Ilyenkor a tüdőhöz futó nagy ütőértörzs, két nagy vénás törzs és a főhörgő kerül átvágásra, illetve ellátásra. Az egész tüdő eltávolítását lehetőség szerint igyekszünk elkerülni.

Amennyiben a daganat nagyon megközelíti, vagy beszűri a mellkasfalat, a rekeszizmot, vagy a

szívburkot, azok egy részének eltávolítására és szükség esetén pótlására is sor kerülhet.

A rosszindulatságra hajlamos daganatoknál is legtöbbször a beteg lebeny eltávolítására van szükség. A tüdőkapuban ill. a két tüdő közötti szövetekben nyirokcsomók találhatók normális esetben is, melyek a kóros tüdőelváltozások első nyirokrendszeri szűrői. Bizonyos esetekben szükséges eltávolításuk egyrészt a műtét radikalitása céljából, másrészt a betegség stadiumának megismerése miatt, s ebből a további kezelések meghatározhatók.

A jóindulatú daganatok gyakran kifejthetők a tüdőállományból, vagy egy lebeny egy részének

eltávolítására, igen ritkán egy egész lebeny kivételére lehet szükség. Jóindulatú daganat miatt a tüdő eltávolítása rendkívül ritkán, gyakorlatilag szinte sohasem szükséges.

A kivizsgálás során kapott adatokból nagy valószínűséggel előre meg tudjuk mondani, hogy milyen tüdőrész eltávolítását kell elvégezni, de ez teljes bizonyossággal csak a műtét során dönthető el. Mivel Ön a műtét alatt aludni fog, kérjük adja előre beleegyezését, hogy gyógyulása érdekében a műtétet a szükséges mértékben kiterjeszthessük - a műtéti feltárás leletét is figyelembe véve. A műtét 1-5 óra hosszú is lehet!

Minden a mellkas megnyitásával járó műtétnél szivócsöveket kell helyezni a mellüregbe és tartós szívókezelést kell alkalmazni. Ez biztosítja a tüdő kitágulását és a temelődő vérsavó kivezetését.

A frissen operált beteg a Központi Aszeptikus Műtőblokk ébredőjébe kerül, ahol osztályra történő "kiadásáig"-a felébredésig- altatós orvosok és nővérek felügyelik állapotát. Bizonyos esetekben - pl.:hosszu altatás, szövődményes műtét- szükségessé válhat az operált beteg Intenzív Osztályon történő kezelése, megfigyelése.

 

 

 

A szívókezelés időtartama tüdőeltávolitás után 1-2 nap, más esetekben rendszerint 3-4 nap, de ettől szükség esetén jóval több is lehet. A mütét utáni napokban több alkalommal is szükség van a mellkas röntgen vizsgálatára, mely a betegágy mellett, vagy a röntgen átvilágítóban történik. A mütét utáni szakban többször szükségessé válhat vérvétel is a laboratóriumi értékek ellenőrzése céljából.

A mellkasi műtétek erős fájdalommal járhatnak, így az esetek jelentős részében szükséges néhány napig erős - néha kábító hatású - fájdalomcsillapítókat adni injekciós formában. A varratszedést típusos esetekben a 7.-10. napon végezzük, a távozás a mütét utáni 7.-14. nap között szokványos - természetesen állapottól függően-.

Gyógyeredmények

A gyökeres műtét után várható gyógyeredmények jók. Rosszindulatú daganatoknál természetesen meghatározó jelentőségű, hogy a folyamat mennyire előrehaladott, a daganat milyen sejtekből épül fel, vannak-e távoli áttétek.

A legelőrehaladottabb, de még operálható esetekben az élettartam feltétlenül nő, és javul az életminőség, de nem ritka a gyógyulás sem. Itt is hangsúlyozzuk, hogy a tüdő eltávolítását nem feltétlenül csak előrehaladott daganat indokolja, kis daganat is szükségessé teheti, ha olyan a tüdőn belüli elhelyezkedése.

Bizonyos sejttipusoknál, ill. nyirokcsomók daganatos érintettsége esetén műtét után még szükség lehet gyógyszeres, vagy sugárkezelésre is. Erről csak az eltávolított daganat kórszövettani feldolgozása, vizsgálata után lehet dönteni.

Egy tüdőlebeny elvesztése a légzőrendszer teljesítményét kb. 1/4- 1/5-ével, az egyik tüdő kiesése, durván a felével csökkent. Egy lebeny eltávolítása után - ha a tüdő egyébként ép - nehéz fizikai munka végzésének képessége is megmarad. Az egyik tüdő elvesztése a fizikai teherbírást jelentősen csökkenti, a terhelhetőség a megmaradt tüdő állapotától függ. Az önellátásra és könnyebb fizikai munka végzésére általában még idősebb korban is alkalmas marad az operált beteg.

Lehetséges szövődmények

Az orvostudomány mai állása szerint egy sebészi beavatkozás abszolút veszélytelenségét és a műtét teljes sikerét egyetlen orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozás általános veszélyei, pl.:fertőzések, vérrögképződés, a vérrög által okozott verőérelzáródás, utóvérzések, ezen beavatkozás esetén is fennállhatnak. A szövődmények gyakorisága azonban az elvégzett műtétek számához viszonyítva csekély.

A műtét idején igen ritkán előfordul a környező szervek sérülése, ill. jelentősebb mennyiségű vérzés. Ezen események ellen a lehető leggondosabb sebészi ténykedéssel küzdünk.

A tüdőműtétek sajátos szövődménye lehet a tüdőállomány, vagy az elvarrt hörgőcsonk tartós légáteresztése. Ez a szívókezelés hosszabb fenntartását, nagyon ritkán súlyosabb következmények megelőzése céljából újabb műtétet tehet szükségessé.

Amennyiben műtét után nem sikerül a hörgőkben normális körülmények között is termelődő váladékot felköhögni, tüdőgyulladás megelőzése céljából szükség lehet a pangó váladék leszívására, hörgőtükrözés segítségével. Speciális lélegeztető készülékek alkalmazásával is meg lehet könnyíteni a köpet kiürítését és rendezni lehet az átmeneti légzési zavarokat.

Ritkán előfordul, hogy a szívócsövek eltávolítása után a már kitágult tüdő ismét összeesik, vagy folyadék gyűlik össze a mellüregben, ami egy szívócső visszahelyezését teheti szükségessé.

 

A műtét utáni első órákban a mellkasfali seben keresztül néha levegő préselődhet a bőr alatti zsírszövetbe és itt a levegő a nyakra, az arcra és a hasfalra is eljuthat. Ez ártalmatlan jelenség, károsodást nem okoz, néhány nap alatt nyomtalanul eltűnik.

Főleg a bal oldali műtéteknél bekövetkezhet a hangszalagot működtető ideg sérülése, ami a

hang rekedtessé válását okozhatja. Esetenként a daganat ráterjedése miatt kell az ideget kiírtani. A beszéd képessége ilyenkor is megmarad.

Még ennél is ritkább, a szemhéjat mozgató, és a szembogár tágasságát szabályozó ideg sérülése, mely az érintett oldalon a szemrés beszűkülését és kisfokú látászavart eredményezhet.

Nagyon ritkán a műtét után hetekkel fájdalmassá válhat a műtéti heg, amit a bordákat kisérő ideg ideghegesedés okozta izgalma idéz elő.A fájdalom helyi kezeléssel legtöbbször megszüntethető. Ha ez nem sikerül, szükség lehet az érintett ideg kiirtására. Ugyancsak ezen ideg károsodásának következménye a mellkasfal bőrének érzéstelensége egy körülirt területen. Ez rövidebb-hosszabb idő után minden kezelés nélkül megszűnik.

Teljes egyoldali tüdőeltávolítás esetén - késői szövődményként - ritkán előfordulhat hörgő-csonk elégtelenség, mely mellüri gennyedést okozhat, s krónikus drénviseléshez vezethet.

Ezen a lapon Önnek mi csupán egy általános áttekintést adhatunk. Az Ön egyéni problémái, kisérő betegségei szükségessé tehetnek egy személyes beszélgetést kezelőorvosával. Ennek során választ kaphat kérdéseire. Ha ez megtörtént, vagy nincs több kérdése, kérjük írja alá az alábbi nyilatkozatot.

 

BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT

Beteg neve:...................................................................................

A/l.) Tanúsítom, hogy orvosaim, betegségem természetéről, mely kórisme szerint (magyarul)

...................................................................................................................................................

kellően felvilágosítottak.

2.) Kérem, hogy a gyógyításomra javasolt műtétet, mely (magyarul)

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

rajtam elvégezzék. A javasolt műtét kockázatairól, lehetséges gyakoribb szövődményeiről és várható következményeiről az írásbeli felvilágosítást elolvastam és megértettem. A leírtakon kívül a nálam szóbajövő szövődmények még...........................................................

..................................................................................................................................................

 

 

 

Tájékoztatást kaptam a helyette alkalmazható gyógymódokról, mint .........................................

.............................................................................................................................................,

valamint azok ismert kockázatairól és következményeiről. Megismertem az ajánlott és más szóbajövő kezelési eljárások előnyeit és hátrányait. Szóban feltett kérdéseimre is megfelelő választ kaptam, melyeket megértettem , s kijelentem , hogy több kérdésem nincs. Kellő idő állt rendelkezésemre ahhoz, hogy szabadon és kényszermentesen dönthessek arról, hogy milyen kezelést szeretnék.

Tudomásul veszem, hogy szakszerű kezelés esetén is előfordulhatnak előre nem látható szövődmények, melyek a várható gyógyeredményt (gyógytartamot) kedvezőtlenül befolyásolhatják, ezekért orvosaimat felelősség nem terheli.

3.) Felhatalmazom - nem hatalmazom fel - a műtétet végző orvost, illetve orvoscsoportot és asszisztenciáját arra, hogy a műtét során felmerülő, olyan előre nem látható műtéti beavatkozást is elvégezzenek, mely orvosilag indokolt, és az egészség megóvására, illetve az élet meghosszabbítására irányul. (Az A./ 3.) pont első sorában a nem kívánt részt kérjük törölje, húzza át).

4.) Beleegyezem az ésszerű határok között szükségesnek tartott vér, gyógyszer, kábítószer, vagy más anyagok beadásába, valamint az orvosok által szükségesnek tartott vizsgálati eljárások alkalmazásába.

5.) Tudatában vagyok, hogy jogom van a felajánlott kezelések bármelyikének elutasítására. Ez esetben a kezelésem során az elutasítás kapcsán bekövetkező szövődményekért, illetve a gyógyeredmény alakulásáért az orvosokat - akiknek a kezelését nem fogadom el - a felelősség alól felmentem.

.......................................................................

A beteg vagy törvényes képviselőjének aláírása

B./ Aláírásommal megerősítve kinyilvánítom, hogy betegségem természetéről,gyógykezelésem

részleteiről, különösen pedig a gyógyulási kilátásaimról nem kívánok részletes felvilágítást kapni, a döntéseket a kezelőorvosomra bízom.

Felhatalmazom orvosaimat, hogy rajtam a szükséges műtétet - műtéteket - elvégezzék. (Ezt a nyilatkozatot - elfogadása esetén - kézírásommal itt leírom és aláírásommal erősítem meg.) E megerősítő nyilatkozat hiányában a tájékoztatásról való lemondása érvénytelen.

..................................................................................................................................

..................................................................................................................................

..........................................................................

...................................................................

A beteg vagy törvényes képviselőjének aláírása

 

 

 

 

 

C./ Hozzátartozóim tájékoztatásáról a következőket rendelem:

a.) Az alább megnevezett hozzátartozóimat a betegségemről teljes körűen tájékoztassák:

.....................................................................................................................................

.....................................................................................................................................

b.) Az alább megnevezett hozzátartozóimat a betegségemről az általam megjelölt, következő korlátozásokkal tájékoztassák:

c.) Az alább megnevezett hozzátartozóimat kérésükre se tájékoztassák:

.....................................................................................................................................

.....................................................................................................................................

 

………………., ............év...........................hó...........nap

............................................ ..............................................................

kezelőorvos aláírása A beteg, vagy törvényes képviselőjének

aláírása

(A beteg helyett, törvényes képviselő (hozzátartozó) csak korlátozott vagy teljes cselekvőképtelenség esetén adhatja beleegyezését. A hozzátartozó nyilatkozattételére a "C" pontban szereplő kérdések körében nincs mód.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vas Megyei Markusovszky Kórház

9701 Szombathely, Markusovszky u.3.

Mellkassebészeti Osztály

Beteg neve:........................................

Anyja neve:.......................................

Szül.ideje:.........................................

Tisztelt Betegünk!

Köszönjük, hogy bizalommal fordul hozzánk panaszaival. Önnek sebészeti megoldást igénylő megbetegedése van. A műtét elvégzéséhez szükség van az Ön beleegyezésére. Hogy dönteni tudjon, kérjük olvassa el tájékoztatónkat.

FELVILÁGOSITÁS A LÉGMELL SEBÉSZI KEZELÉSÉRŐL

A betegségről

Az elvégzett vizsgálatok alapján Önnél légmell fennállása állapitható meg. Ennek lényege, hogy a mellüregben a tüdő és a mellkasfal között levegő gyűlt össze, a tüdő részben, vagy teljesen összeesett állapotban van.

Élettani körülmények között a mellüregben szívóhatás érvényesül, ez tartja a tüdőt kitágult állapotban. Amennyiben a mellkasfal sérülése vagy a tüdőfelszin sérülése következtében levegő jut a mellüregbe, ez a szivóhatás megszűnik és a tüdőállomány rugalmasságánál fogva összeesik, összehúzódik.

A tüdőfelszin sérülése "spontán" is bekövetkezhet, ha egy rajta lévő kis veleszületett, vagy az élet folyamán kialakult hólyagocska megreped.

Idősebb korban ún. tüdőtágulás esetén is sok ilyen kisebb-nagyobb hólyag lehet a tüdőben. Az egyik tüdő teljes összeesése még fiatal embereken is légzészavart, idősebb betegeknél pedig a részleges összeesés is akár életveszélyt okozhat. Légzészavart nem okozó esetben is, az összeesett tüdőterületben gyulladás ,valamint vizes, majd gennyes mellhártyagyulladás kialakulása fenyeget. Minél tovább áll fenn a légmell, annál valószinűbb a szövődmények fellépése. A légmell műtéti beavatkozással jól gyógyítható.

Műtéti kezelés

A nagyon kis kiterjedésű légmell tartós pihenés, esetleg a levegő ismételt leszivásának hatására is meggyógyulhat. Ezek az esetek - bizonyos körülmények között- nem is kerülnek sebészeti osztályra.

Nagyobb levegőgyülem esetén helyi érzéstelenitésben a körülményektől függően egy, vagy két műanyag , ill. gumi állagú csövet vezetünk trokáron (hegyes fémcsövön) keresztül a mellüregbe. A csövek segitségével tartósan szivjuk a mellüregből az oda bekerülő levegőt.

Az esetek nagy többségében a tüdő felszin sérülése lezáródik és a szívás hatására a tüdő kitágul és a csövek eltávolitása után is kitágult állapotban marad. Amennyiben a szívókezelés 2-4 nap alatt nem vezet eredményhez, javulási tendencia sem mutatkozik, arra kell következtetnünk, hogy a tüdőfelszion sérülése olyan jellegü, hogy a tüdőn elvégzett műtéttel kell záródását biztositani, ezért tüdőműtétet ajánlunk.

 

Műtét előtt megkisérelhetjük még a mellhártya steril gyulladását kiváltó anyagoknak a mellüregbe fecskendezését, amelyek ezáltal elősegithetik a tüdő kitágulását és kitapadását. Az eljárás érzéstelenités alkalmazása mellett is gyakran fájdalmas, eredményessége bizonytalan, ezért csak ritkán ajánljuk és végezzük. Kivételt képeznek az időskori tüdőtágulás következtében kialakult légmellek, mert ilyenkor a tüdősérülés elláthatósága bizonytalan, a mellkast megnyitó műtét pedig fokozott veszélyt jelent a beteg számára.

Ilyenkor kénytelenek vagyunk az esetleg hosszú hetekig tartó szivókezelést választani, esetenként ismételt szívócsőcseréket is alkalmazni , annak lehetséges szövődményeivel együtt.

Tüdőműtétet célszerű végezni akkor is, ha a légmell ismételten kiújul, vagy mindkét oldalon egyszerre, vagy egymás után jelentkezik.

Bizonyos foglalkozások - búvár, pilóta, stb.- már az első jelentkezéskor is mérlegelendővé teszik a tüdőműtétet.

A tüdőműtét elvégzésére légmell esetén kétféle módszer áll rendelkezésünkre:

I. Video-thoracoscopos - mellkastükrözéses-eljárás.

II. Thoracotomiával - a tüdő sebészi feltárásával - végzett műtét.

(Önnek ajánlható módszer sorszámát bekarikáztuk:)

Ezen műtéti beavatkozások mindig általános érzéstelenítésben ( altatásban ) történnek, melyről a műtét előtt az Ön vizsgálatát végző anaesthesiologus /altató/ orvos ad felvilágosítást melyet Ön aláírásával fogad el.

I.Video-thoracoscopos - mellkastükrözéses - műtét. / VATS /

2-3 cm-es metszésen keresztül száloptikás speciális videokamerát vezetünka mellüregbe. Amennyiben látható a tüdőn levő sérülés - ami általában a tüdőcsúcs területén van - két vagy három további kis metszésen keresztül operácios műszereket vezetünk be és egy speciális varrógéppel elvarrjuk, levágjuk és eltávolitjuk a beteg területet. Szükség esetén a mellhártyát a mellkas kupolából eltávolitjuk, vagy gyakrabban steril gyulladást kiváltó anyaggal dörzsöljük be, ill. elektrocoaguláljuk, hogy ezáltal is biztositsuk a tüdő kitapadását.

Gyakran előfordul, hogy a talált elváltozás miatt nem lehet a műtétet a tervezett VATS útján befejezni, ezért - mivel Ön műtét közben aludni fog - kérjük adja előre beleegyezését a műtétnek a mellkas megnyitásával végzett esetleges folytatására, illetve befejezésére.

A thoracoscopos - mellkastükrözéses - műtét elvégezhetőségének speciális feltételei vannak. Amennyiben ezek nem adottak, úgy Önt a műtét erőltetésével veszélynek tennénk ki, ezért az

Ön kifejezett kivánságára sem áll módunkban elvégezni. Kétségtelen, hogy a műtét utáni idő-

szakban a sebfájdalom kisebb és talán a kozmetikai eredmény is jobb, de ezekért nem vállalhatjuk egy esetleges tartós egészségkárosítás kockázatát.

VATS műtét után még néhány napig szívókezelés szükséges a műtét során behelyezett 1-2

szívócsövön keresztül.

II. Thoracotomiával - a mellkas megnyitásával a tüdő sebészi feltárásával - végzett műtét.

A bőrmetszést viszonylag rejtett helyen, a hónaljban ,ill. a mell alsó áthajlási redőjében ejtjük. A mellkasfali izmokon áthatolva a bordákat szétterpesztve jutunk a mellüregbe . A talált állapottól függően a tüdőn lévő repedést elvarrjuk, vagy a beteg területet eltávolitjuk. Szükség esetén a mellkas kupolát bélelő mellhártyát is eltávolitjuk, vagy steril gyulladást okozó anyaggal dörzsöljük be, ill. elektrocoaguláljuk, hogy a tüdő majd jobban kitapadhasson. A műtét után még néhány napig szivókezelés szükséges a műtét során behelyezett 1-2 szívócsövön keresztül.

A fenti műtéti beavatkozások általában 1-2 órát vesznek igénybe.

A frissen operált beteg a Központi Aseptikus Műtőblokk ébredőjébe kerül, ahol osztályra történő "kiadásáig" - a felébredésig - altatós orvosok és nővérek felügyelik állapotát. Bizonyos

esetekben- pl.: hosszú altatás, szövődményes műtét - szükségessé válhat az operált beteg Intenzív Osztályon történő kezelése, megfigyelése.

A műtét utáni napokban több alkalommal is szükség van a mellkas röntgen vizsgálatára, mely a betegágy mellett vagy a röntgen átvilágítóban történik.

A műtét utáni szakban többször szükségessé válhat vérvétel is a laboratóriumi paraméterek ellenőrzése céljából.

A mellkasi műtétek jelentős fájdalommal járhatnak, így az esetek jelentős részében szükséges 1-2 napig erős-néha kábító hatású - fájdalomcsillapítókat adni injekciós formában.

A varratszedést típusos esetekben a 7.-10. napon végezzük, a távozás a műtét utáni 5.-10. nap

között szokványos - természetesen állapottól függően -.

Lehetséges szövődmények

Az orvostudomány mai állása szerint egy sebészi beavatkozás abszolút veszélytelenségét és a műtét teljes sikerét egyetlen orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozás általános veszélyei, pl.: fertőzések, vérrögképződés, a vérrög által okozott verőér elzáródás, utóvérzések, ezen beavatkozás esetén is fennállhatnak. A szövődmények gyakorisága azonban az elvégzett műtétek számához viszonyitva csekély. A műtét idején igen ritkán előfordul a környező szervek sérülése, ill. jelentősebb mennyiségű vérzés. Ezen események ellen a lehető leggondosabb sebészi ténykedéssel küzdünk.

A mellkasi műtétek után ritkán előfordul "idegzsába" a bordát kisérő idegekben, amit a sebgyógyulás során keletkező heg okoz. Ez általában jól kezelhető, az ideg műtéti felkeresésére és kiirtására elvétve lehet csak szükség.

Amennyiben a műtét után nem sikerül a hörgőkben normális körülmények között is termelődő váladékot felköhögni, tüdőgyuzlladás megelőzése céljából szükség lehet a pangó váladék leszívására - az egyébként hörgőtükrözésre is használt ún. bronchofiberoscoppal-. Specialis lélegeztető készülék alkalmazásával is meg lehet könnyíteni a köpet kiürítését és rendezni lehet az átmeneti légzési zavarokat.

A műtét utáni első órákban a mellkasfali seben keresztül néha levegő préselődhet a bőr alatti zsírszövetbe és itt a levegő a nyakra, az arcra és a hasfalra is eljuthat. Ez ártalmatlan jelenség, károsodást nem okoz, néhány nap alatt nyomtalanul eltűnik.

A műtét eredményei

A draineken (csöveken) keresztül végzett szivókezelés után ( helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás) minden 6.-8. esetben a légmell kiújulására kell számitanunk. Ez nem lehet ok arra, hogy minden esetben már az első jelentkezésekor tüdőműtétet végezzünk.

Az időskori, tüdőtáguláshoz társuló esetben a kiújulás gyakoribb, de a kezelésben a kényszerű türelem a beteg érdekét szolgálja.

VATS műtét esetén 96-98 %-ban , mellkasnyitásos műtét után 97-99 %-ban végleges a gyógyulás, a kiújulás esélye 1-4 %, amely újabb gyógykezelést ( szívókezelés vagy műtét ) tehet szükségessé.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy az ellenoldali mellüregben is 5-10 % valószínűséggel légmelle keletkezhet az élet folyamán , amely a fenti elvek szerint sikerrel kezelhető.

Ezen a lapon Önnek mi csupán egy általános áttekintést adhatunk. Az Ön egyéni problémái, kisérő betegségei szükségessé tehetnek egy személyes beszélgetést kezelőorvosával. Ennek során választ kaphat kérdéseire. Ha ez megtörtént, vagy nincs több kérdése, kérjük írja alá azalábbi nyilatkozatot.